תענית שובבי"ם

שאלה:

כשמוזכרת בספרות ההלכתית תענית של יומיים/שלושה ימים רצופים, האם הכוונה לתענית מעלות השחר(יום לילה יום וכו') או מתחילת הלילה(לילה יום לילה יום) ? תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

אם כוונתך לתענית שובבי"ם היא אכן יממות שלמות, אלא שהכלל הוא שיום שאסור להתענות בו אינו מפסיק. הכרתי רב חשוב שהיה מתענה משלישי בלילה עד חמישי בלילה 48 שעות, אח"כ שישי שבת אסור להתענות, ואת היום השלישי היה מתענה ממוצאי שבת עד ראשון בלילה. אבל זה באמת לא לפי כוחותינו ואין לעשות זאת בזמנינו, תענית שכזו מסוכנת, וכבר לימדונו חכמי הדורות האחרונים למעט בתעניות ולהרבות בלימוד תורה, וזו הכפרה המתאימה. גם אלו המתענים היום שובבי"ם אינם עושים זאת, אלא מתענים יום אחד, או יש מחמירים כל שבוע יום אחד, מעלות השחר ועד השקיעה. רבים נוהגים שכלל לא להתענות בשובבי"ם.

בהצלחה