פדיית צ'ק שנכתב בשבת

שאלה:

לכבוד הרב שלום רב

הוריי שהם אינם שותו"מ, אירחו בביתם חברים בליל שבת. באותו האירוע העבירו החברים הנ"ל להוריי צ'ק כדי שיביאו אותו לי כשיפגשו אותי (מתנה עבור שמחה שערכתי לפני מס' חודשים)

האם מותר לי לפדות אותו בבנק או לא ?
אציין כי הם הגיעו לבית הוריי עם מכונית. כמו"כ אינו ברור שלא נכתב בשבת. (אני מעריך שכן, אך אין וודאות גמורה. ואי אפשר לברר בלי לעורר מריבה וכו'…)
אציין כי אני כמו הרבה מאחב"י מבורך בילדים ב"ה, ובמצב כלכלי דחוק מאוד.

תשובה:

שלום וברכה

אחרי שעובר הזמן של "בכדי שיעשו" במוצאי שבת, כלומר שניתן היה לכותבו לאחר השבת, מותר להשתמש בו ולפדותו.

ראה פרי מגדים תחילת סי' שיח, שדין בכדי שיעשו מחמירים שהוא גם בישראל מומר ולא רק בגוי. וזאת משום ששני טעמים נאמרו בטעם דין זה: א. שמא הישראל יבקש מהגוי לעשות מלאכה עבורו בשבת. וסברא זו אינה קיימת כאשר עובר העבירה הוא יהודי שאינו שומר מצוות, כיון שהישראל הנהנה ממלאכתו ודאי לא יבקש ממנו לעשותה בשבת. ב. שמא הגוי עצמו יביא לו בשבת אחרת מאכל זה, וסברא זו שייכת גם ביהודי שאינו שומר מצוות.

עוד יעויין שם, שאף שבדיני איסור והיתר סברו רבים שגם מי שהמלאכה נעשית עבורו אסור לו להנות ממנה עולמית, לענין שבת אין האיסור נוהג אלא לעושה המלאכה עצמו ולא לזה שנעשה הדבר בשבילו.