מעשה גוי עבור יהודי בשבת

שאלה:

בס"ד

שלום הרב!
בשבת האחרונה ישבתי בחדר שהיה ערוך לסעודה שלישית ולמדתי עם חברותא.
הגיע עובד גוי ואמר לנו לא ללמוד שם והלך והדליק לנו אור בחדר הסמוך (היינו יכולים לראות את המילים בגמרא אם היינו מתאמצים), האם היה מותר לנו לשבת? הרי הגוי עשה איסור דאורייתא (למרות שאיני יודע אם זה מנורת לד או להט) עבור יהודי, והרי אסור להנות מכך?
במידה והיה אסור הדבר באיזה מקרה היה מותר כן לשבת שם?

תשובה:

שלום וברכה

אם ניתן היה ללמוד אפילו מעט בקושי, גם בלי מעשיו של הגוי, מותר ליהנות, אם לא ניתן היה לקרוא רק במאמץ רב מאוד שאינו מאפשר לימוד ממש, אין להשתמש. אני מניח שאם זה חדר עם חלונות ולא מדובר הרי בשעת לילה, ניתן היה לקרוא.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' רעו ס"ק יג.