כמה כסף חובה להוציא כדי לקיים מצוות עשה

שאלה:

שלום רב ,כמה כסף חובה להוציא על מצוות עשה?

תשובה:

שלום רב

ענין זה נדון בהרחבה בשו"ע ומשנה ברורה בסי' תרנו, יש בזה הרבה פרטים, אכתוב כאן בקצרה, ויודע אני שאתה ראוי ומסוגל להרחיב עוד בעצמך.

ברמ"א שם כתב שאין לבזבז הון רב, ובמשנה ברורה שם ס"ק ז כתב ששליש נכסיו הוא כבר ודאי הון רב, ולמעשה אין להוציא יותר מחמישית נכסיו, ולכל הפחות אין לו להמנע בשום אופן מלהוציא עשירית נכסיו. אמנם בביאור הלכה שם מעיר הערה חשובה: אדם שהוא עני ואין לו כסף כלל, והמצוה עולה סך רגיל, חמישה סלעים לפדיון הבן או תפילין במחיר רגיל וכו', ודאי חייב לתת גם כל מה שיש לו! מה שאמרו שאינו חייב להוציא היינו הוצאה חריגה, כאשר מאיזו שהיא סיבה קיום המצוה כרוך בהוצאה שאינה סטנדרטית. ממילא במצב רגיל כל ממונו חייב אדם להוציא כדי לקנות מצוה בכדי שוויה. על מצוות שיש בהם פירסומי ניסא חייב אדם גם לחזר על הפתחים, כמבואר בהמשך דבריו שם.

ערב טוב ומבורך.