ברכת המזון מקוצרת

שאלה:

שלום רב , אם אכלתי לחם ושבעתי, ובירכתי ברכת המזון בנוסח מקוצר יצאתי ידי חובה בדיעבד?

תשובה:

שלום רב.

נוסח ברכת המזון תוקן בזמן שלא יכלו ללמוד לברך את הנוסח הארוך, ולא היה לכולם סידורים, והעדיפו שילמדו את הנוסח הקצר שיקיימו תמיד את חיוב ברכת המזון, אך היום שהסידורים מצויים, אין לברך מברכת המזון הקצר, ויש להקפיד ללמד את הנשים והילדים לומר את הנוסח הארוך, וודאי וודאי לגבר שיודע את הנוסח המלא של ברכת המזון שאין לו להקל בזה אלא לברך את הברכה במלואה כפי שתיקנו משה ויהושע. בדיעבד, אינני מכיר היטב את הנוסח, אבל אם הוא כולל עיקרה של כל ברכה, ותחילה וסוף של כל ברכה, וכולל גם הזכרת ברית ארץ ותורה, נראה שיוצאים ידי חובה, אבל שוב, אין לעשות זאת כלל וכלל! זה משנה ממטבע לשון שטבעו חכמים.

מקורות:

ראה בילקוט יוסף אוצר דינים לאשה ולבת פרק י”א סעיף ב’ שהאריך בזה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בשינוי מטבע יש מה שמעכב, פתיחה וחתימה ועיקר התוכן, ויש מה שאינו מעכב, אבל ודאי חובה לכתחילה להצמד למטבע שטבעו גם במה שאינו מעכב.