הזכרת שם האם במי שבירך לחולה

שאלה:

למה כשמתפללים על חולה מזכירים פלוני בן שם של האמא אולם כשעולם לתורה אומרים פלוני בן שם של האבא וכן כשלומדים לע"נ נפטר אומרים פלוני בן שם של האבא ?

תשובה:

שלום רב

המנהג הוא שבמי שבירך לעולה לתורה אומרים את שם האב ובמי שבירך לחולה אומרים את שם האם. הסיבה לכך, היא משום שבעצם שמו של אדם לכל דבר שבקדושה הוא שמו ושם אביו, כך בעלייה לתורה בגט ובכתובה וכו’. במי שבירך לחולה מקפידים לומר את שם האם כיון שהיא ודאי אמו בשונה מהאב שזו רק הכרעה על פי הרוב ואין ידיעה ברורה הכרחית מי הוא אביו, וכאן הזכרת השם המדוייק חיונית ביותר.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ההבדל הוא פשוט: בשטרות, גיטין כתובה וכדומה, יש לכתוב את שמו של האדם כפי שהוא כאן על הארץ, וכמו שבעולם היום המודרני מקובל לקרוא לאדם בשם משפחה, ביהדות אדם נקרא על שם אביו, ולכן כך הוא נכתב ונקרא. אולם במי שבירך פונים לבורא העולם שזה עלמא דקשוט, ושם רוצים לדייק לא רק כיצד הוא מוכר ונקרא בעולם, אלא מי הם באמת הוריו.