לישון בבית שאין בו מזוזה

שאלה:

האם בדיעבד אפשר לישון בחדר שינה שאין בו מזוזה, כאשר בדלת הכניסה לבית כן יש מזוזה?
מדובר במצב שנתקענו בלי מזוזה ואין דרך כרגע להשיג?

תשובה:

שלום וברכה

אם נתקעתם ואין להשיג במקומכם [בחו"ל? בארץ תמיד אפשר להשיג] המיקל לישון בבית יש לו על מי לסמוך, אף שרבים החמירו בזה.

אם דלת הכניסה פתוחה לסלון למשל, תישנו שם ולא בחדרים הפנימיים שאין בהם מזוזה.

מקורות:

מעיקר הדין אסור לישון אפילו לילה אחד בבית ללא מזוזות. ראה ערוך השלחן סי’ רפה סעי’ ה, אלא שסבר שאם אין לו מזוזה אינו חייב לצאת מהבית. בפרי מגדים או”ח סי’ לח א”א ס”ק טו החמיר יותר, שאם יש לו מקום אחר לישון, אף שנזכר בכך בשעת לילה, ילך לאותו מקום אחר ולא ישן בביתו, וראה שו”ת חסד לאברהם תנינא יו”ד סי’ סט שהנכנס לגור בבית ללא מזוזה ביטל מצות עשה. אמנם באבני נזר או”ח סי’ תמא כתב שאינו חייב לצאת מהבית, אף שחייב לעשות הכל כדי לקבוע מזוזה ללא שהות, אלא שסתר עצמו ביו”ד סי’ שפא וצריך עיון. וע”ע שו”ת ציץ אליעזר חי”ג סי’ נג. ומכל מקום כיון שלדעת הרבה פוסקים הוא איסור ממש יש לעשות כל מאמץ לקבוע מזוזות באופן מידי.