לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

לימוד למבחנים בשבת

שאלה:

האם מותר ללמוד אזרחות בשבת אם נהנים מזה ויש מבחן יום למחרת ?
ומה הכלל לגבי לימודים בשבת

תשובה:

שלום רב.

אם מטרת הלימוד היא גם כדי להחכים, וגם כדי לדעת במבחן מותר, אבל אם כל מטרת הלימוד הוא רק כדי להצליח במבחן, ואין לך שום עניין בעצם לימוד החכמה, אין ללמוד זאת בשבת. נראה שלימוד אזרחות הוא רק כדי להצליח בבחינה…

מקורות:

בשולחן ערוך סימן ש”ז סעיף י”ז הובאו ב’ שיטות אם מותר ללמוד בשבת דברים אחרים לבד מדברי תורה, וכתב המשנה ברורה שם ס”ק ס”ה שהמנהג להקל בזה, אך לירא שמים יש להחמיר בזה. ויעוי’ בסימן ר”צ סק”ג כתב שלא ירבה בדברים אחרים יותר מדאי. במה דברים אמורים, כשמטרת הלימוד היא כדי להחכים, אבל כאשר כל המטרה היא לצורך הצלחה במבחן עיין בשמירת שבת כהלכתו פרק כ”ח הערה קס”ח – ר”ו – ר”ז שהגרש”ז אויערבך זצ”ל דן לאוסרו משום איסור הכנה משבת לחול.

בכל מקרה אין לומר בפיו על דברים אף אם הם מותרים לעשותם בשבת שעושה זאת לצורך מחר, כמבואר במשנ”ב סי’ רצ סק”ד.