טעות בברכות הנהנין

שאלה:

אם לקחתי מאכל וברכתי עליו ברכה לא מתאימה, וכשסיימתי נוכחתי בטעותי – מה אעשה?

תשובה:

שלום וברכה

תלוי באיזו ברכה מדובר, ברכת שהכל פוטרת הכל, ברכת מזונות פוטרת הכל חוץ ממים ומלח, ברכת אדמה פוטרת גם את פירות העץ. אבל במקרה הפוך, למשל בירכת על מלפפון בורא פרי העץ, יש לחזור ולברך את הברכה הראויה ולומר ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד. הבעיה מתחילה כאשר יש לך טעות במוצר, כלומר, חשבת שאת מחזיקה יין ומתברר שזה מיץ תפוזים, בענין זה יש הרבה פרטים כמבואר בשו"ע בסי' רט.