הלוואה/לעבור בכביש

שאלה:

1.האם צריך להלוות לאדם שאני לא מכיר ?אם לא למה? 2.האם מותר לעבור בכביש במקום שאין בו מעבר חצייה שאין מכוניות באזור או שיש בזה איסור מצד דינא דמלכותא דינא?

תשובה:

שלום וברכה,

יש חיוב להלוות לאדם שנצרך להלוואה, ומצוות הלוואה גדולה ממצוות צדקה, שאין המקבל מתבייש. אמנם אם לא מכיר את הלווה ואינו יודע מה טיבו, האם נאמן להחזיר, אין חיוב להלוות לו. ובשו"ע כתב אם חושש שלא יחזיר ויצטרך לעבור באיסור לא תהיה לו כנושה, עדיף שלא ילווה לו.

החיוב לציית לחוקי תנועה הינה מחויבת על פי הלכה, גם בלי קשר לדינא דמלכותא, מאחר והוא הסכמת התושבים שכך יתנהגו בכבישים. וראה במקורות דעת פוסקי זמנינו בזה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן צז סעיפים א-ד.

דעת פוסקי זמנינו בחיוב שמירת חוקי תנועה

שבט הלוי (ח"י סימן רצא) :  שהביא מקורות לחיוב שמירת חוקי תנועה מצד ההלכה. וסיים את תשובתו: וממילא פשוט דאסור ע"פ הלכה לעבור ברמזור אדום בכל הזמנים גם כשאין מכוניות מתקרבות ממש דהירוס הסדר מביא לידי סכנה בנפש כידוע.

בתשובות והנהגות (ח"א סימן תתנ) כתב: לכן התקנה של נהיגה כראוי וברשיון היא בצדק וביושר ולטובת הציבור וחייבין לשמור תקנות אלו, ואם הוא מזלזל בהם ויש חשש שיבוא לאבד נפשות ראוי הוא לעונש מרתיע אף מאסר, ועיין תשב"ץ (ח"ג סימן קס"ח) לאוסרו על ידי נכרים. וסיים שם: שמרן הגאון רבי יעקב קנייבסקי זצ"ל רגז מאד על אלו העוברים חוקי תנועה, שנוסדו לפיקוח נפש דציבור, ושמעתי על אחד שבא לפניו שחושש מאד שיקבל עונש חמור על שעבר על חוקי התנועה ורוצה לבקש ברכתו שיפטרו אותו, והגיב במחאה חריפה מאד, שהאמת שראוי לעונש! (אף שלא היה ניחא לו במשפטיהם).

בשו"ת עשה לך רב (ח"ז בקיצור סימן עב) כתב: אלא שרצוני להוסיף שלעבור ברמזור באור אדום, וכן כל עבירה על חוקי התנועה אין איסורם מכח החוק בלבד, אלא גם מכח הדין. ובין נהג העובר על חוקי התנועה ובין הולכי רגל, הרי עוברים הם על איסור תורה, משום ונשמרתם מאד לנפשותיכם, אם ייפגעו עקב זאת. ואם פגעו באחרים והזיקו הרי שעברו באיסור חמור יותר של פגיעה בזולת ואדם מועד לעולם. ואף אם לא גרם נזק אלא לממון בלבד עובר הוא על איסורי תורה כמבואר הכל בטור ושו"ע חו"מ סימן שע"ח, והדברים ידועים. ולכן עבירות על חוקי התנועה אסורות הם מדינא דמלכותא וגם מדין התורה.

בפתחי חושן (גניבה עמוד יד): אבל בחוקים הנוגעים לשמירה על הנפש והרכוש, כגון חוקי תנועה וכיוצא בזה, אין צריכים לדין דינא דמלכותא, וכמו שאמרו הוי מתפלל בשלומה של מלכות שאלמלא מוראה איש את רעהו חיים בלעו, ויש כח ביד כל שלטון העושה לטובת בני המדינה לחוקק חוקים ולענוש ולקנוס לכל מי שיעבור עליהם.

ובילקוט יוסף (קצוש"ע חו"מ סימן תכז) כתב: מי שיש לו מכונית עליו ליזהר שהבלמים יהיו טובים, ושההגה יהיה תקין, ויקפיד על חוקי התנועה, ולא יסע במהירות מופרזת, כדי שלא יביא עצמו ואחרים לידי סכנה. ומכונית החונה על המדרכה אם הדבר גורם להולכי רגל שירדו לכביש ולסכן את חייהם, עובר בכך על לא תשים דמים בביתך.