האם מי נטילת ידיים חוצצים בנטילה?

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
אם אדם עשה נטילת ידיים ואחר כך לאחר שבירך על הלחם נגע במשהוא מלוכלך בעוד שידיו רטובות מהנטילה הראשונית ,האם המי נטילה מהנטילה הראשונה נחשבות כחוצצות וחייב לייבש ידיים כדי לעשות נטילת ידיים עוד פעם או שלא נחשבות כחוצצות [כמו שאומרים שאם עושים נטילה לא כמו שצריך חייב לייבש ידיים כדי לעשות שוב נטילה]

ואדם שהתחיל לעבוד באיזור שקשור לצבע,כמה זמן צריך לעבוד שם כדי שיהיה לו אפשרות לעשות נטילת ידיים כשצבע בידיו מבלי שזה יחשב לו כחציצה כמו אדם רגיל?

ובמקרה שאדם עובד באיזור שצובעים בו דברים אבל בפועל לא מתעסק הרבה עם צבע אבל לעיתים קרובות יוצא להגיע למצב שצריך לגעת בצבעים זה נחשב שהצבע עבורו חוצץ כאשר יש צבע על ידיו?

והאם לאדם שיש יובש בידיים בחורף יהיה מותר להמנע מלעשות נטילה במקרה שהיידיים סדוקות/חתוכות מהקור?

תשובה:

שלום וברכה

  1. יש הבדל. כאשר אדם נוטל ידים שלא כהוגן המים נטמאים ומטמאים את הידים ויש לנגבם, אבל מי שהותזו על אדם שלא בשעת נטילה, וכגון שרחץ ידיו קודם סתם לנקיות, או הכלי היה רטוב, או במקרה שלנו שנטילה היתה בסדר ורק אחר כך נזקק לנטילה נוספת מסיבה אחרת, לדעת המשנה ברורה בסי' קסב וביאור הלכה שם אין צריך לנגבן, והחזון איש סי' כד ס"ק כ כידוע חולק וסובר שיש לנגב היטב, ולכתחילה יש לחוש לדבריו.
  2. הנושא אינו כמה זמן הוא עובד שם אלא האם בפועל הוא מקפיד על חציצה כזו או לא.
  3. כנ"ל.
  4. אין להקל בנטילת ידים, ואדרבה מי שמצטער בשביל המצוה שכרו הרבה מאוד!

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. שלום כבוד הרב,
    לא כל כך הבנתי.
    חשבתי שעדיף תמיד לפני הנטילה, לשטוף את הידים. כך מי הנטילה יגיעו לכל היד.
    עכשיו, לפי תשובת הרב, נראה שזה בדיוק הפוך?

  2. וגם, בעיניין זה, רציתי לוודא:
    אין לברך על נטילת ידים, אם הן נקיות כבר, בתנאי שהיה חובה לרחוץ אותן (כגון, יצא מבית הכסא [ושטף את ידיו תחת הברז, ללא נטלה] ).
    אך אם הן סתם נקיות (כגון, סיים לשטוף כלים), ואח"כ בא ליטול ידיו לסעודה, כן יברך על הנטילה.
    תודה ושבוע טוב