עוגה שיש בה מיעוט קמח דגן והשאר קטניות

שאלה:

שלום רב, לגבי דין ברכת עוגה שיש בה פחות משישית מיני דגן(ויש אומרים שמינית) , מברכים על כזית ממנה בורא נפשות ורק אם אכל כזית(חצי ביצה בנפח) מהדגן שבה מברך על המחיה,
לכאורה אם אכל מעוגה כזאת כמות שיש בה *קצת* פחות מכזית דגן אמור לברך בורא נפשות , אבל לכאורה לא יכול לברך בורא נפשות , כי לדעת הרבה פוסקים אכל כבר כזית מהדגן ,שכן לדעת הרמבם אכל כזית מהדגן כבר(שליש ביצה) וכן לדעת עוד הרבה פוסקים אכל כזית כבר ואמור לברך על המחיה בכלל , ולכאורה במקרה כזה לא יוכל לברך כלל ברכה אחרונה, כי הרבה פוסקים אומרים שאכל כזית כבר ואמור לברך על המחיה , ויש אומרים שלא ויברך בורא נפשות ובכל מקרה יש ספק ברכה לבטלה, אשמח אם תבארו לי את העניין

תשובה:

שלום וברכה

לכאורה אתה צודק, צריך להזהר לא להכנס לספק הזה. רק יש לציין, שהנדון הזה שייך כאשר יש תערובת קמחים בשיעור שציינת, אבל בעוגת טורט גם אם הקמח הוא מיעוט ויש הרבה ביצים וסוכר, צידד המשנה ברורה בסי' רח ס"ק מח שהכל בטל לקמח, ואפילו בכזית מהעוגה יש לסמוך להקל ולברך על המחייה, כל שכן באופן שלחלק מהפוסקים כבר אכל כזית מהדגן עצמו.