דמי תיווך כשהעביר לקוח מעו"ד לעו"ד אחר

שאלה:

עו"ד שבעודו עובד כשכיר במשרד מסויים, פנה אליו לקוח דרך האתר של המשרד, וקבע פגישה ואח"כ ביטל את הפגישה.
לאחר זמן כחודש פנה שוב הלקוח לאותו עו"ד השכיר שלבנתיים כבר עזב את אותו משרד.
הדגיש להם העו"ד, שמכיון שהגיע אליו דרך האתר של המשרד שעזב, אז שיחזור אליהם אם הוא רוצה.
אך המליץ להם ללכת אל משרד אחר שלדעתו נותן שירות יותר טוב [וכן הוא האמת מכמה בחינות].
ועל זה מקבל אותו עו"ד אחוזים על התיווך [הוא עצמו אינו עוסק בזה].
כעת שואל אם מותר לו לקבל את דמי התיווך וגם אם נכון עשה מלכתחילה?

תשובה:

שלום וברכה,

יש להסתפק האם לכתחילה היה מותר להפנותו למשרד אחר, כמבואר במקורות.

אמנם בדיעבד אם כבר העביר את הלקוח לעו"ד אחר, מותר לקחת דמי תיווך על כך.

בהצלחה.

מקורות:

מצאנו בהלכה (שו"ע חו"מ סימן רעג סעיפים יג- טז) מושג שאדם עושה פעולה כדי למשוך לקוחות, ואסור לאחר לקחת את הלקוחות שבאו לחבר לעצמו. הדוגמא שהובאה בהלכה: אדם שפרש רשת עם פירורי אוכל כדי למשוך את הדגים לרשת, אסור לאדם זר לקחת את הדגים מהרשת, למרות שהראשון עדיין לא זכה בדגים. וכן אדם שפרש מצודה ביער ללכוד חיות, אסור לאדם לקחת את החיות לעצמו, למרות שהראשון עדיין לא זכה בחיות. איסור זה הוגדר בהלכה גזל מדברי סופרים. איסור גזל מדברי סופרים קל יותר, שאם עבר ולקח מהרשת או מהמצודה אינו חייב להשיב לבעלים, למרות שלקח באיסור, בשונה מכל גזל מהתורה שאם לקח באיסור חל עליו חובת השבה.

לקוח שמצא עו"ד בגלל האתר של משרד העו"ד, אסור להפנותו לאחרים, כדין הפורש רשת לצוד דגים. אמנם במקרה הנ"ל לא ברור שיש איסור כיון שהלקוח כבר חזר בו, ונחשב שיצא מהרשת של העו"ד הראשון, ולכתחילה מותר להפנותו לעו"ד. ויש להתיישב בדבר.

אמנם כל זה לכתחילה, אבל אם כבר לקח את הלקוח לעצמו , אינו חייב בהשבה לבעלים, כדין שהזכרנו שאין בגזל מדברי סופרים חובת השבה. ולכן מותר לקחת לעצמו דמי תיווך.