תיפוף על השולחן בשבת / מוקצה שיחדו למשחק

שאלה:

לכבוד הרב שלום

א. האם יש מקום להקל כששרים בשבת לדפוק עם היד על השולחן (לספרדים) ומה המקור

ב. הב"י כתב שכדור זה מוקצה והטעם כיון שמשחק אינו שם חשוב כדי להפקיע שם מוקצה מהסמרטוטים משא"כ אם מיחד זאת לשימוש כגון אבן לפצח אגוזים ואכ מה הדין בטלפון שהתקלקל או בגוגואים (ואין כאן את הטעם שנוצר מתחילה למשחק וכפסק כמה מהאחרונים)

יישר כוחכם

תשובה:

שלום וברכה

אסור לתופף בשבת על השולחן לפי קצב הניגון וכדומה. ראה שו”ע ומשנה ברורה בסי’ שלט סעי’ ג.

בנוגע לכלים הנ"ל, לכאורה זה כמו כדור, שתשמיש המשחק אינו מספיק כדי להפקיעו מידי מוקצה למנהג הספרדים.