טלטול מיחם חשמלי בשבת / מוקצה בעטיפות ממתקים

שאלה:

בס"ד

שלום הרב!
1) בשבת בבית הכנסת לפעמים אני רואה עטיפות של סוכריות האם מותר לי להרים אותם או שזה מוקצה?
2) האם מותר ללכת לגן חיות שהם מסממים את החיות כדי שיוכלו להצטלם איתם?
3) קומקום חשמלי שיש לו מצב שהוא שומר על חום האם מותר להרים אותו עם הבסיס שמחובר לחשמל?

תשובה:

שלום וברכה

  1. העטיפות הן ודאי מוקצה, אבל אם זה בכמות ניכרת והוא ליכלוך הניכר ומפריע, מותר להשליך לפח כדין גרף של רעי.
  2. אם הם מסממים אותם באופן הגורם להם צער מחמתך, אין להצטלם איתם. אבל אם הם בלאו הכי עושים זאת על בסיס קבוע, מותר להצטלם.
  3. אסור לטלטל את המיחם בשבת כלל, כיון שיש בו גוף חימום שדינו כאש, ונמצא שהמיחם הוא בסיס לדבר האסור [ואף שיש בתוכו גם מים, אין הוא נחשב כבסיס לדבר האסור והמותר כיון שחשיבותם פחותה ביותר, והכלי בפני עצמו הוא דבר חשוב, ראה ארחות שבת ח”ב עמ’ פט ובמילואים שם סי’ ז].