מוקצה בדלת המקרר

שאלה:

שלום כבוד הרב,
בדלת המקרר מונחות ביצים שאינן מבושלות. למיטב ידיעתי הן מוקצה. לכן רציתי לשאול באיזה אופן מותר לי לפתוח את המקרר בשבת:
1. האם עלי להוריד לפני כל שבת את כל הביצים?
2. האם אוכל לסמוך שבדלת יש גם בקבוקי שתיה ואולי הם חשובים יותר? (אולי לא)
3. האם לשים ליד הביצים תכשיט וכדומה שהוא יקר יותר מהביצים?

תודה רבה!!!

תשובה:

שלום רב

ראשית יש לחדד שיש כאן שני נדונים שונים: עצם טלטול הביצים שהם מוקצה, והאם הדלת נעשית על ידי כך בסיס לדבר האסור שאסור לטלטלה גם אם איכשהוא יעלמו ממנה הביצים בשבת. ולהלכה: עצם טילטול המוקצה אין בו חשש, כיון שזהו טילטול מן הצד, כלומר, את אינך נוגעת במוקצה אלא מטלטלת את הדלת שהוא עליה, אולם יש שדנו באופן שרוב הדברים המונחים על הדלת הן מוקצה או שהחשובים שבהם הם כאלו, אם דלת המקרר נחשבת בסיס לדבר האסור ואסור לטלטלה בשבת אף אם יוסרו ממנה במהלך השבת, ולהלכה נראה שאף לענין נדון זה יש להקל. לכן המחמיר להוריד את המוקצה מהדלת או לפחות להניח שם משהו יקר יותר מהמוקצה,ף תבוא עליו ברכה, אבל מעיקר הדין אין בכך צורך.

מקורות:

ראה שמירת שבת כהלכתה פרק כ סעי’ עד, וטעמו, שהואיל והדלת אינה כלי בפני עצמו אלא תכליתה לשמש את המקרר, אין היא נעשית בסיס לדברים המונחים עליה, וראה ארחות שבת פרק יט הערה תלה שהגר”ש אויערבך הסתפק בזה, כיון שבשונה מדלת הבית שעליה נר, כאן הדלת היא חלק מהכלי עצמו ואינה טפילה לו בלבד.

הצטרף לדיון

תגובה 1