זמן ברכת אשר יצר / נגיעה בשיער באמצע ארוחה

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי מספר שאלות
1.איך אפשר ביום שבת להרים צרכים של בעל חיים שהטיל ברחוב בצורה מותרת?
2.אחרי כמה זמן מותר לברך ברכת אשר יצר מהרגע שהולכים לשירותים [במקרה שמתעכבים או שצריך להתקלח גם אחרי זה שיהיה מותר לברך את זה]
3.האם כל פעם אחרי ברכת המזון כשנוגעים בעור של הזקן יהיה חייב לחזור ולעשות נטילה שוב כי הדבר מפרך קצת כי זה כמעט בלתי אפשרי שלא לאכול כריך מבלי בטעות לתקוע את הציפורן או האצבע בתוך זקן למי שיש
4.אדם שיש לו זקן באורך של זיפים [כלומר זיפים ככה שרואים את העור בפנים] ונגע בפנים אחרי נטילה האם זה מבטל את הנטילה?
5.אם אדם עשה נטילה ובירך המוציא ואחר כך רצה לסדר את החולצה וכשעשה זאת לא הסתכל על ידיו ונכנס לספק אם בטעות אולי נגע באיזור הבטן במקרה ואינו יודע,או שבספק אם באמצע אכילת לחם בטעות נגע בפנים כשקירב את האוכל לפנים נגע בזקן בצורה שזה במטבל את הנטילה האם חייב לחזור ולעשות נטילה שוב?

תשובה:

שלום וברכה,

  1. כפי שכתבתי לך אתמול ע"פ המג"א סי' שח ס"ק נח, מדובר בגרף של רעי שניתן להרימו באופן הרגיל בימי החול.
  2. בענין זה נחלקו הדעות, בבן איש חי נקט שעד חצי שעה ניתן לברך ולא יותר, ולדעת הגר"ע יוסף עד 72 דק', ולדעת המשנה ברורה בסי' ז כל עוד שאינו נצרך שוב לנקביו אפשר לברך. ראה כאן בהרחבה.
  3. רק אם מחכך במקום הזיעה, בשורשי השערות במקום שמכוסה בכיפה או ביום חם צריך נטילה [וללא ברכה] אבל סתם נגיעה או במקום שאין זיעה אינו צריך, ראה שבט הלוי ח"ח סי' ב.
  4. כאמור לא צריך ליטול.
  5. נשמע שיש לך לחץ מיותר מהנושא הזה…

יום נעים!