ברכה על משקה חריף או קפה בסוף הסעודה

שאלה:

שלום לכבוד הרב/נים .
רציתי לדעת אדם השותה משקה חריף (יי"ש,ערק,קוניאק, ויסקי, וודקה, ברנדי, בירה וכד') במהלך סעודת פת או בסופה האם צריך לברך על המשקה ? והאם בכלל יש חשיבות לזמן השתייה בסעודה או בסוף הסעודה ? כי ידוע שלא מברכים על משקאות בסעודה , חוץ מיין שברכת המוציא אינה פוטרת .

תשובה:

שלום וברכה

במשנה ברורה דן בזה גם באמצע הסעודה אם צריך לברך, כיון שהי"ש או שאר משקה חריף אינו בא לצמאון, אלא שבזה הביא מהמגן אברהם שכיון שזה גורר את תאוות המאכל אין לברך. אבל בסוף הסעודה שבודאי זה לא בא כחלק האכילה הכריע שיש לברך. וכדי לצאת מכל ספק הציע לטעום מעט י"ש גם לפני הסעודה. לגבי שתיית קפה בסוף הארוחה הביא מדברי החיי אדם שדן לברך, והוא מכריע שאין לברך אלא שלכתחילה יפטור במשהו אחר.

מקורות:

ראה בהרחבה במשנה ברורה סי' קעד ס"ק לט.