גרף של רעי ברחוב מוקצה בשבת / צידת כלב בשבת

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי מספר שאלות
1.האם ביום שבת מותר להוציא כלב לטיול עם רצועה מאחר שזה צער בעלי חיים [באיזורים שאין עירוב]?
2.האם זה נחשב חילול השם כשאדם עם חזות דתית [הולך עם כיפה] ברחוב עם כלב ולא מרים את הצרכים של הבעל חיים כשהוא עושה את הצרכים שלו ברחוב?
3.שאלתי את קו ההלכה הספרדי לגבי אם זה חילול השם ונראלי שהם אמרו שצריך להרים כי זה מגעיל את הבריות ובצד אבל ביום שבת מה אני צריך לעשות כי מצד אחד אם אני לא מוציא את הכלבה בבית זה צער בעלי חיים מצד שני הבנתי שה"גדולים" של הבעלי חיים נחשבים מוקצה מחמת משהוא שמגעיל ויוצא שאם אני יוצא עם הכלבה והיא עושה צרכים אני לא יכול להרים את זה.
4.האם כלב שהשתחרר אפשר לשים עליו רצועה או שיש בזה מלאכת צד בשבת?
מאחר שיש כלבים שרצים לכביש ויכולים ח"ו להדרס או לפגוע באנשים או בכלבים אחרים

תשובה:

שלום וברכה

  1. אין היתר לצאת עם קולר כזה ביד במקומות שאין עירוב, שהרי אתה מטלטל את הקולר. זה לא נחשב צער בעלי חיים.
  2. כיון שהצרכים גורמים לאנשים לצער מותר לסלק אותם כדין "גרף של רעי" שהתירו בו איסור מוקצה, כך חידש המגן אברהם סי' שח ס"ק נח והובא במשנה ברורה שם ס"ק קלא וס"ק קמ, שאף שהרחוב אינו מקום דירתו של אדם, אם עוברים שם בני אדם ומצטערים בכך מותר [כמובן רק במקום שיש עירוב!].
  3. בעלי חיים שאינם רגילים להשמט מבני אדם כמו פרה סוס וכנראה גם כלב, מותר לצודם בשבת, ראה משנה ברורה בסי' שטז ס"ק נט.

שבוע טוב ומבורך

הצטרף לדיון

תגובה 1