משכיר שאיבד את המכשיר ששכר

שאלה:

שלום הרב,
שאלה בדיני ממונות,
בן-אדם משכיר מכשיר לבן-אדם אחר החתום גם על חוזה שכירות, עם הזמן השוכר איבד את המכשיר והמשכיר דורש תשלום כנגד האבדה עם הנחה, השוכר לא שילם תשלום זה כנגד האבדה והמשיך לשלם חודש בחודשו את עלות השכירות.
עברו שנתיים והשוכר פונה שוב למשכיר ואומר שכבר שילם יותר מעלות המכשיר האבוד שאז הציע לו ורוצה החזר כנגד ההפרש ולסגור את הסוגיה.

המשכיר אומר לשוכר שעלות המכשיר שנתן לו אז הייתה בהנחה והעלות שלו היא יותר גבוה ומסכים לתת לו החזר כנגד העלות המקורית של המכשיר.

1) האם המשכיר רשאי להעלות את העלות למחיר מחירון או שעליו להמשיך עם המחיר שהציע בזמן שהשוכר איבד את המכשיר?
2) האם המשכיר חייב להחזיר את ההפרש או שזה בהתאם להחלטתו? כי זה באחריות השוכר לשלם כנגד האבדה שאיבד.

תשובה:

שלום

מן הדין השוכר היה חייב למשכיר  את שווי החפץ בשעת האבדה (ראה ש"ך רצה ס"ק ז וקצה"ח ונתיבות רצא א)

אני מבין מהשאלה, שבמהלך דין ודברים בין הצדדים המשכיר ויתר על חלק מהסכום. ויש כאן נידון אם הוויתור תקף בנסיבות שנוצרו, וצריך לשמוע על זה את הטענות מפי שני הצדדים .

משעה שנאבד החפץ, אז התחייב השוכר בתשלום החפץ והתבטלה השכירות מכאן ולהבא. ולכן כל מה ששילם השוכר אחרי שהחפץ נאבד הוא תשלום הנזק. ואם הוא שילם יותר ממה שהיה צריך לשלם כמובן שהמשכיר חייב להחזיר לו .

תשלומי השכירות ששילם השוכר על תקופת השכירות שלפני האבדה הם של המשכיר, גם אם בתקופה זו לא נהנה השוכר מהחפץ כמ"ש הנתיבות בסימן שט ס"ק א.

בברכה