מצאתי צמיד זהב בחנות

שאלה:

שלום לכבודו
בבעלותי חנות בגדים בערך לפני שבוע היתה קליינטית בחנות שאני לא מכיר ונפל לה צמיד בתוך החנות והוא מזהב (לאחר בירור) מה אני צריך לעשות עם הצמיד הזה.

תשובה:

שלום וברכה,

אני מבין שאין סימן ע"ג הצמיד – שם, טלפון, או חריתה מסויימת – ולכן מעיקר הדין זכית בצמיד לעצמך. ומהראוי שתפרסם [מודעה מחוץ לחנות] על האבדה, כדי לאתר את המאבד. ואם לא יגיע המאבד – זכית לעצמך.

בהצלחה.

מקורות:

מעיקר הדין חפץ שאין בו סימן ונמצא דרך נפילה הרי הם של מוצאם. אלא שאם המוצא הגביה את המציאה לפני יאוש לא זוכה המוצא. אמנם בחפץ בעל ערך אומרת הגמרא שמיד שם לב ומתייאש. ויש להסתפק האם בצמיד מיד שמים לב ומתייאשים.

גם לצד שהגביה לפני יאוש, ניתן לסמוך על דעת הש"ך סימן רס ס"ק כו שכתב בדעת הרמב"ם שמותר להשתמש כל עוד לא תבעו בעליהם את החפץ. אלא שהראב"ד ועוד ראשונים חלקו על הרמב"ם, ומאחר ולא ברור שהיה יאוש, ולדעת הראב"ד ועוד ראשונים לא זכה המוצא, כדאי להחמיר ולהכריז.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום,
    אם החריתה נעשתה במפעל, לא נחשב סימן, כיון שכך נמכר הצמיד, ויש עוד צמידים בעיצצוב כזה. חריתה שמהווה סימן – דוקא חריתה שהקונה עשה בעצמו, שאז נחשב צמיד יחודי.