כפרה על אכילת חלב אחרי בשר

שאלה:

אכלתי בטעות טוסט עם גבינה אחרי שעתיים שאכלתי בשרי בערך כי שכחתי שאכלתי בשרי. ואני מאוד מתחרטת ומצטערת על זה איך אני מכפרת על זה? ואיזה עונש ה' יתן לי?

תשובה:

שלום רב

כמו כל כשלון בשוגג יש לחזור בתשובה, להתחרט על המעשה ולקבל בעזרת ה’ להשתדל יותר בעתיד, ויכופר לך.

מקורות:

אמנם, ידועים דברי הנתיבות המשפט (סי’ רלד ס”ק ג’) כי העובר איסור דרבנן בשוגג אינו צריך כפרה משום שחז”ל גזרו על המזיד כדי להרחיקו מעבירה דאורייתא. אולם רבים חלקו עליו, ודעתם כי גם גם שוגג צריך כפרה. ראה בשדי חמד (מערכת א’ בכללים אות קח) שהביא הרבה אחרונים שחלקו עליו. וראה עוד בשו”ת עין יצחק (ח”א אבה”ע סי’ סז ענף ד’-ה’ שהאריך הרבה בראיות מהש”ס והראשונים לכאן ולכאן.

ראה עוד מה עשה המהר”ם מרוטנבוג: “פעם אחת מסעודה לסעודה מצאתי גבינה בין השייניים גזרתי להחמיר על עצמי בבשר אחר גבינה כמו בגבינה אחר בשר. ובבשר עוף אני מיקל” (מרדכי חולין תרפז). כלומר, ניתן לקבל איזה שהוא סוג חיזוק בעניני בשר בחלב [לא משהו קשה, הוא היה רב גדול והחמיר על עצמו מאוד…] וזה טוב.