לחסוך מעשר כספים לצורך נישואין עתידיים

שאלה:

שלום הרב,
לצערי, לפני כמה שנים עברתי הליך גירושין מצער, שהמצער ביותר בו הוא עצם העובדה שזה היה מקח טעות ואכמ"ל.
רציתי לשאול, האם מותר להשתמש בכספי מעשר או בחלק מכספי מעשר למימון החתונה השנייה כשבע"ה תהיה?
אוסיף לכך את העובדה שאין לי דירה משלי, והוריי לא יכולים לתת לי דירה (כמו שקורה בהרבה מקרים) ולא לעזור לי לרכוש דירה. ובכלל הוריי נמצאים בחובות.
לענ"ד יש לנתון הזה משקל רב. ממה שאני רואה סביבי, רבים הם שמקבלים עזרה לרכישת דירה או פשוט מקבלים דירה.
זה הבדל גדול של 1 או 1 וחצי (מחיר דירה) מליון ש"ח.
האם יש לשני המצבים נפ"מ למעשר כספים?
* אעיר שאין השאלה באה מתוך מקום חלילה של להתחמק ממצוה יקרה זו, ואין זה נכון לפרט כמה השקעתי והפרשתי בשנים עברו.
אני פשוט חושב שמצב של חתונה שנייה איננו מצב רגיל, לצערי, ויש לו גם עלויות רבות, כידוע.

תודה

תשובה:

שלום וברכה

אינני רואה דרך לצבור את המעשרות כדי לקנות דירה. כאשר מדובר בחתונות ילדים שלא מוטלות על ההורים, התירו לעשות מהכסף גמ"ח כספים ולהלוות לאחרים ולאחר שינשאו הילדים לתת להם כסף זה, אבל כאן שאתה מעוניין בכסף לצרכיך, לא נראה שאפשרי לעשות זאת מכספי מעשר. ולהגדיר כבר עכשיו שאתה עני שפטור ממעשרות בגלל הצרכים שיווצרו בעתיד, לא נשמע כל כך.

זכות מצות הצדקה תעמוד לך למצוא זיווג הגון בקלות ובמהירות, ולהיות תמיד מאושרים יחד!

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. קשה לומר כך, הרי אם כך נחליט נוכל להיות פטורים לגמרי ממצות הצדקה כל ה25 שנה של התשלומים לבנק… בפרט שכאן מדובר בצורך עתידי ולא עכשוי.

  2. לא מדובר על פטור לגמרי מצדקה חלילה (שהרי בשלישית השקל מקיים מצוה מה"ת) וכמובן שיש לתת יותר מכך,
    אבל אני חושב שיש במדינה פער מעמדות סמוי (שלא מדברים עליו). יש (עדיין, וזה הולך ומתמעט) לא מעט בחורים שמקבלים דיור מלא מההורים, ולכן השאלה הזו לא רלוונטית לגביהם.
    מאידך, יש כאלו שאין להם אפילו סיוע בנושא.
    האם אפשר לומר שמעמד שני הציבורים הנ"ל שווה לעניין צדקה? האם מי שמחזיק בדירה (=מליונר, בהנחה שרוב הדירות היום עולות מליון אם לא יותר) מחיוב בדיוק אותו הדבר כמי שאין לו, וצריך לשלם בכל חודש 3000 ש"ח (לפחות) שכירות וארנונה??
    האם ההלכה מתייחסת לגביהם בשווה? בעל דירה ומשלם שכירות כאחד במצות צדקה?

  3. אין ספק שאדם שהוא מליונר נוח לו יותר, אבל זה לא המודד בחיוב מעשר, חיוב מעשר הוא לכל אדם שיש לו כדי פרנסתו בכל עת. גם בין העשירים הגדולים יש חלוקה כזו… ביל גייטס אילו היה יהודי היה מפריש בדיוק את אותם אחוזי רווח חודשיים שחייב להפריש כל אברך כולל…