3 שאלות על הפקר

שאלה:

שאלה בדיני הפקר:
1. איך מפקירים חפץ ? פשוט אומרים לידו "חפץ זה מופקר" וגמרנו ? או שצריך תנאים נוספים ?

2. האם אפשר להפקיר, לזכות בחפץ מחדש, להפקיר, לזכות בחפץ מחדש וחוזר חלילה.

3. אם אדם גנב חפץ והפקירו, הפקרו (שכמובן נעשה בעבירה) הפקר ?

תשובה:

שלום וברכה,

1. כשמפקיר אינו חייב לעמוד בסמוך לחפץ, ומועיל אם מפרט איזה חפץ מפקיר. לדעת השו"ע צריך שיפקיר בפני ג' אנשים. ולכל הפחות בפני אחד. ולדעת הרמ"א אפילו בינו לבין עצמו.

2. אחר שהפקיר יכול לחזור ולזכות הוא בעצמו.

3. הגנב אינו בעלים של החפץ אלא עומד הגנבה ברשותו, ולכן אין בסמכותו להפקיר. וגם הבעלים אינם יכולים להפקיר כיון שאינם ברשותם.

מקורות:

1 ראה שו"ע חו"מ סימן רעג סעיף ז.

2. ראה שם סעיף ט.

3. גמרא ב"מ ו, א. שהן הבעלים הן הגנב אינם יכולים להקדיש. ובגמרא ב"ק סט, ב משווה הקדש להפקר, כשם שלא מועיל להקדיש, כמו כן אינם יכולים להפקיר.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אם עושה קניין בבית, נועל את הבית או פותח את הבית זוכה בבית ממהפקר. בפסח מהתורה מספיק שיפקיר את החמץ, ואין צריך להפקיר את הבית.