מה נחשב למיעוט המצוי

שאלה:

האם הדין שמיעוט המצוי בבדיקת חרקים הוא בערך 1 ל10 אומר שמיעוט של 4 מתוך 10 זה גם מיעוט המצוי?
ושמיעוט של 1 מתוך 11 זה מיעוט לא מצוי?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

ככל שאחוזי המיעוט הם גדולים יותר יש כמובן סיבה להגדיר אותם כמיעוט המצוי. בהרבה מהפוסקים לא מוזכר דווקא נתון סטטיסטי כמה זה מיעוט המצוי, אלא באופן כללי, אם יש לאותו מיעוט שכיחות זה מחייב שלבדוק. אכן בשו"ת הריב"ש סימן קצא, כתב שמיעוט המצוי הוא קרוב למחצה. ואילו בשו"ת משכנות יעקב יו"ד סי' יז כתב שהוא כעשירית. אבל גם זה אינו בהכרח מספר מדוייק כדי שתאמר ש1 מתוך 11 שזה מעט פחות מעשרה אחוז אין זה מיעוט המצוי. אלא באופן כללי, אם זה לא נדיר זה יכול להיחשב כמיעוט המצוי.