שינוי נוסח הברכה כשאינו יודע לברך כראוי

שאלה:

שלום רב , לגבי הדין שאם אני לא יודע תוכן של ברכה, אני יכול לומר אותה במילים שלי, האם יתכן שבדיעבד אם בירכתי על חביתה : " ברוך אתה ה אלוהינו מלך העולם בורא החביתה" או על בשר : "ברוך אתה השם אלוהינו מלך העולם בורא הבשר" וכיוצא בזה אני יוצא ידי חובה ?

תשובה:

שלום וברכה

לגבי מי שאמר בריך רחמנא מריה דהאי פיתא מבואר במשנה ברורה בסי' קסז ס"ק נג שיצא ידי חובה בדיעבד, בבורא החביתה נראה שאינו יוצא ידי חובה כי בורא העולם לא ברא חביתה אלא ביצה, ויש לעיין עוד מה הגבולות של דין זה. ברור שכאשר יש שינוי בתוכן זה כבר בעיה של משנה ממטבע שטבעו חכמים, וכמו הנדון הידוע בברכות השבע ברכוטת, שיש שטענו שאם בירך משמח חתן וכלה במקום משמח חתן עם הכלה או להיפך לא יצא ידי חובה, כיון שהמשמעות שונה, חתן וכלה הכוונה שאת שניהם ישמח בורא העולם, אבל עם הכלה הכוונה שהחתן ישמח את כלתו, וכן על זה הדרך.