זמן תענית שובבי"ם

שאלה:

שלום כבוד הרב,
ממתי אפשר להתחיל להתענות תעניות שובבי"ם? האם כבר מתחילת השבוע הזה או הבא?

תשובה:

שלום וברכה

השבוע הזה הוא השבוע הראשון של השובבי"ם, בשבת הקרובה נקרא פרשת שמות. אדם שרוצה להתענות, צריך לקבל תענית במנחה ביום הקודם, ולומר בלי נדר. באופן כללי חכמי הדורות הורו למעט בתעניות ולהרבות בלימוד התורה ועבודת ה'.

בהצלחה רבה

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מחילה. כתבתם לומר בלי נדר, אבל דבר לרוב הפוסקים אמירת בלי נדר, פוגמת בקבלת התענית.
    ואמנם חשוב לציין, שגם מי שאמר בלי נדר, מחויב להתענות.

  2. זה אמת. על עצם הנידון אם אומרים בלי נדר נחלקו הדעות, על הדעות שאינה נחשבת לכלום, ראה שו”ת שבט הלוי ח”ח סי’ קל, שו”ת אז נדברו חי”ד סי’ מב, שו”ת להורות נתן ח”ו סי’ לה שו”ת אבן ישראל ח”ז סי’ כה. אולם, בשו”ת שרגא המאיר ח”ו סי’ טז מובא שכבר בסידור השל”ה היה מוזכר הנוסח בלי נדר.
    ולכן, אם אדם מרבה בתעניות או יש לו חשש שלא יעמוד בזה, עדיף שיאמר בלי נדר, למרות שכדבריך עדיין חלה עליו חובת התענית.