לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

ברכת הלבנה כשהיא מכוסה בענן / ברכת הלבנה דרך חלון

שאלה:

ברכת הלבנה –
1)האם מותר לברך מתוך בית, או מקום מכוסה עם גג כאשר מבפנים אני רואה את הלבנה?
2)אם הלבנה מכוסה בענן אך אני רואה אותה, האם מותר לברך ככה?
3)אם ראיתי את הלבנה אך תוך כדי שאני אומר את המזמורים ולפני שאני מגיע ממש לברכה עצמה היא התכסתה, האם מותר להמשיך ולברך?
א)כאשר רק אמרנו את המזמורים לפני אך עוד לא הגענו לברכה ואז היא התכסתה לפני הברכה?
ב)אם אנו מברכים כלומר כבר אומרים את הברכה ולא רק את המזמורים לפני אלא את הברכה ממש, ורואים שהיא עוד מספר רגעים לאחר הברכה תעלם , אך כרגע היא גלויה, מותר לברך למרות שיודעים שכבר מתכסה עוד רגע?
בשתי שאלות- האם יש נפקא מינה-
אם הלבנה גלויה ממש,
או אם היא מכוסה בענן דק אך כזה שרואים עדיין את צורתה של הלבנה?
אשמח לדעת לפי פסיקתו של השולחן ערוך, תודה.

תשובה:

שלום וברכה

גם אם רואה דרך החלון ניתן לברך כמבואר במשנה ברורה בסו"ס תכו, ובלבד שהזכוכית שקופה ממש ולא חלבית, או שהחלון פתוח…

במשנה ברורה בסי' תכו ס"ק ג כתב שאם נתכסתה בענן דק ועדיין ניכרת היטב צורתה, ניתן לברך וכך מנהג בני אשכנז, אולם במורה באצבע לחיד"א סי' ו אות קפד ובבן איש חי פ' ויקרא כתבו שאין לברך אפילו שהכיסוי דק, וכן החמירו הספרדים. גם לבני אשכנז יש שכתבו שלכתחילה ראוי להקפיד, ראה בס' דעת תורה בסי' תכו שהביא בזה מחלוקת בין גדולי האחרונים.

לכתחילה הלבנה צריכה להיות גלויה בכל עת הברכה, אבל בדיעבד אם כבר התחיל את הברכה עצמה ונתכסתה באמצע, יצא ידי חובתו, ראה משנה ברורה שם ע"פ דברי המגן אברהם שם ס"ק א. לכתחילה אם משער שכך יקרה לא יתחיל לברך, כ"כ במשנה ברורה שם.