קניין על ידי גוי ובשבת, וזימון

שאלה:

בס"ד

שלום הרב!

ארחנו משפחה בשבת והם הביאו לנו יין. הם חשבו שהשומר הגוי יעביר לנו לפני שבת.
שאלתי היא:
1) האם מותר לקחת זאת בשבת או שזה קניין וזה אסור?
2) האם יש אפשרות לעשות קניין מתנה על ידי גוי?
3) באיזו דרך כן היה אפשר להשתמש ביין? (הגענו ביחד מתפילת ליל שבת )
שאלה נוספת לא קשורה:
האורח אשכנזי ויש לו בן בגיל 6 שיודעים למי מברכים ואני ספרדי . ואמרתי לו שנעשה זימון ביחד האם עשיתי נכון על אף שהוא אשכנזי?

תשובה:

שלום וברכה,

  1. מתנה בשבת לצורך השבת או לצורך דבר מצווה מותר. ולכן מותר לתת מתנה אוכל לשבת. וכן מותר להקנות אתרוגו ביו"ט.
  2. . גוי אינו יכול לעשות קניין עבור ישראל, שאין שליחות לגוי. אבל אם הגוי מעביר את החפץ מיד הנותן ליד המקבל, והמקבל את החפץ הוא מגביה או מושך את החפץ, חידש הנתיבות שמועיל הקניין.
  3. כאמור לעיל מותר לתת תמנה לצורך השבת.
  4. לא ניתן לצרף אשכנזי וקטן לזימון, כיון שדעת הרמ"א שקטן לט מצטרף, והאשנזי לא יכול לזמן כשיש צירוף של קטן.

בהצלחה.

מקורות:

1. ראה משנה ברורה סימן שו ס"ק לג.

2. נתיבות סימן קפב ס"ק ב.