הוצאת ספר תורה בבית הכנסת לצורך קריאה במקום העבודה

שאלה:

מה עדיף להתפלל מנחה בתענית ציבור בלי ספר תורה, או להביא הס"ת להמנין בעבודה ?

תשובה:

שלום וברכה

כאשר יש אפשרות ללכת לבית כנסת קרוב, גם אם זה כרוך בטירחה ובהפסד זמן [ואני משוכנע שיש אפשרות כאשר ציבור גדול כל כך מעוניין בזה], ברור שאין כל היתר להוציא ספר תורה מבית הכנסת וגם אין היתר להבטל מהקריאה בספר תורה כתקנת חכמים.

בסיטואציה שזה בלתי אפשרי [אנשים בבית הסוהר, הפסד כספי גדול מאוד, בית חולים וכדומה], אם יש שם עשרה הנזקקים לכך מותר, ואם אין עשרה – אסור.

מקורות:

ראה ביאור הלכה בסי' קלה, ושערי אפרים שער ט סי' מג, אף שבמשנה ברורה שם סקמ"ו הביא שיש שהקלו גם כשאין עשרה אנוסים. וראה קיצור שו"ע סי' כג סעי' ל שאסר בכל מקרה, גם כשיש עשרה.