מה נחשב סימן בכסף

שאלה:

( 1)ראיתי ש3 שטרות אגודים זה נחשב סימן, האם זה נכון?( 2) ואם יש 3 שטרות אבל הם מפוזרים?( 3) ומה הדין במטבעות האם 2 מטבעות אחד על השני נחשבים סימן או רק 3 מטבעות?( 4)ואם זה 3 מטבעות מפוזרים זה נחשב סימן? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

במשנה ב"מ כ, א כתוב מצא שלוש שטרות של אדם אחד חייב להחזיר. שם הכוונה בשט"ח, שאם שלושתם רשומים על שם אדם אחד, סביר להניח שהם שלו. אבל בשלוש שטרות של כסף שאגודים ביחד לא ניתן לדעת למי הם שייכים, וגם יתכן מאוד שנפלו ולא הניח אדם ושכחם, והשטרות לא אמורים להפרד מהנפילה, לכן שייך למוצא.

אבל שלושה מטבעות זה על גב זה, ראיה ברורה שהגיע לשם ע"י הינוח, ולא בנפילה, ולכן חייב להכריז. אבל שתי מטבעות זו על גב זו, או שלושה מטבעות מפוזרים, שיתכן שהגיעו דרך נפילה, הרי אלו של מוצאן.