למה ביהדות הולכים לפי האמא?

שאלה:

בס"ד

שלום הרב!
1)מה המקור לכך שהולכים על פי האמא מבחינת יהדות?
2) האם זה היה כך מאז ומעולם?

תשובה:

שלום רב,

מאז ומעולם ביהדות הולכים אחר האמא בקביעת היהדות. אולם בשאר ענייני הייחוס הולכים אחר האבא, כגון, לייחס את האדם לפי השבט, כפי שרואים במקרא שאנשים ייחסו לאחר שבט אביהם. וכן כדי לקבוע האם הוא כהן לוי או ישראל.

הסיבה כך היא פשוטה. היחס נקבע לפי האב, זה נלמד מהפסוק “למשפחותם לבית אבותם” (ראה קידושין סט,א, וכן בב”ב קט,ב). ואילו היהדות נקבעת לפי האמא, אבל זה לא בגלל האמא,. אלא בגלל שהדין הוא גוי הבא על בת ישראל “רחמנא אפקריה לזרעיה” כלומר, התורה הפקירה במקרה זה את ייחוסו, וממילא הוא מיוחס אחר אמו. לכן אם האמא לדוגמא היא בת לוי, יתכן שהוא ייחשב לבן לוי לגבי פדיון הבן.

הצטרף לדיון

תגובה 1