לטרוח להשיב אבידה בשווי קטן

שאלה:

ראיתי שחפץ שפחות משווה פרוטה אין חיוב להשיב ואם זה שווה יותר מפרוטה אבל ממש קצת שסביר להניח שהבעלים התייאש לדוגמא חמישה שקלים?

תשובה:

שלום וברכה,

אם מצא חמשה שקלים, הרי אלו של מוצאם כיון שאין סימן במטבעות. ואתה מתכוון לחפץ ששווה חמשה שקלים ויש בו סימן, הדין בזה שחייב לטרוח ולכריז כדי למצוא את המאבד. שכל דבר ששווה יותר מפרוטה מוטל על המוצא לטרוח בהשבתו.

וחידוש גדול הובא בפוסקים: אם טוען המוצא שבממונו אינו טורח כל כך בשביל חפץ של חמשה שקלים, ולכן אינו מעוניין לטרוח בשביל חברו בממון ששווה חמשה שקלים, אינו נפטר מהשבה, ועליו לטרוח להשיב למרות שבשביל עצמו לא היה עושה כן.

מקורות:

ראה שולחן ערוך הרב חושן משפט הלכות מציאה ופקדון סעיף לז: "ואין צריך לומר אם לא היה מחזירם לעצמו מחמת הטורח שלא היה חפץ לטרוח לישא אותם לביתו הואיל והם כלים פחותים ודמיהם מועטים ולא מפני שאינם לפי כבודו שהוא חייב מן הדין לטרוח בהם עד שיגיעו לרשות הבעלים כי בשלו הוא רשאי לוותר על ממונו מפני טורח גופו ולא בשל חבירו שהתורה לא חסה אלא על כבוד הבריות ולא על טורח הגוף אפילו טורח מרובה מאד על שוה פרוטה אחת".