בירך על קטניות בפסח

שאלה:

שלום כבוד הרב,
שאלה בדיני טעות בברכות (לאחר עיון בספר וזאת הברכה י"ד206 הערה 1):
אשכנזי בפסח, שאחז מאכל קטניות בידו, וסיים "בורא פרי האדמה", האם יכול לקחת מאכל אחר שברכתו האדמה (מהשולחן שלפניו, שהיה בכוונתו לפטור כולם בברכה לעיל)?
מצד אחד, השו"ע (ר"ו ו') ביאר, שאם נטל פרי בידו, וגמר לומר" אלקינו", ונפל מידו, יסיים בשכמל"ו.
מאידך גיסא, על הדרך שביאר המ"ב (ח' מ'), שמי שלקחו לו הטלית קודם שסיים הברכה – יכול לסיים על התפילין. הסבירו (כמדומני, הרב אלישיב זצ"ל) שכיון שמחוייב להניח את התפילין (להבדיל מהפרי לעיל) – יכול לשנות את הברכה.
גם כאן אולי אפשר לומר שהברכה על הקטניות לא תפסה מלכתחילה, ולכן כן אפשר לשנות אותה לדבר השני.
תודה

תשובה:

שלום וברכה

לא הבנתי את הקשר לתפילין ששם יש סברא מיוחדת שהוא מחוייב בברכה זו, גם עצם הקביעה שהברכה אינה יכולה לחול כי הוא ודאי מנוע מלאכול אינה ברורה לי, בשו"ת יחוה דעת ח"ד סי' מא כתב לחדש, שאדם שבירך על מאכל חלבי בתוך שש שעות לבשרי, כיון שיש מחלוקת בענין זה אם יש חובת המתנה שש שעות, אף שכך נפסק וכך נוהגים, יטעם מעט שלא תצא ברכתו לבטלה, ויתכן שכך יכריע גם לגבי קטניות בפסח, וצריך עיון בענין זה. ומכל מקום את עצם הסברא שאם ברכה אינה יכולה לחול נחתן להעתיקה למשהו אחר, לא הבנתי ולא ידוע לי מקור לכך.