משחקי הרכבה בשבת / מקרר בשבת

שאלה:

שלום רב
שואלת לגבי השבת,

1. לגבי צעצועים לילדים ותינוקות בשבת. מה אסור ומה מותר?
האם משחקי הרכבה מותר? כמו לגו? או צורות שונות של מגנטים שמחברים יחד ואפשר להרכיב מזה מבנה מסויים? האם מותר?
מה לגבי כדור?
הילד אוהב לשחק בחצר באבנים וחול, האם לאפשר לו?
האם מותר סביבון, רעשן וכו?
אם הילד מוציא טושים האם אני יכולה לקחת לו אותם מהיד או שעדיף לא לגעת בזה?

2. האם מותר להפריד בשבת גביעי מעדן חלב לילדים שמחוברים אחד לשני כדי לאכול גביע אחד?
כנל לגבי אצבעות גבינה, שהאצבעות מחוברות אחת לשניה בקווקוו וצריך לתלוש?

3. האם מותר לפתוח בירה, יין וכו' בפותחן?

4. מקרר שאין בו שעון שבת, כלומר מנגנון מיוחד לשבת, האם בעייתי בפתיחה וסגירה של המקרר?

תודה רבה על כל פועלכם
תעלו ותצליחו

תשובה:

שלום וברכה,

  1. משחק בלגו ניתן להתיר לילד שלא הגיע לגיל מצוות, אא"כ מדובר ביצירה שמשאירים אותה לזמן, ולא רק בונים ומפרקים, ראי כאן. במגנטים אין כל בעיה לשחק בשבת. וכן בכדור מותר לשחק בבית תחת קורת גג, או בחצר מרוצפת. משחקים שתכליתם השמעת רעש או מופעלים על ידי חשמל וכן חול ואבנים הם מוקצה, ויש למנוע את הילדים מלשחק בהם. כמובן ילד שלא הגיע לגיל הבנה כלל, תינוק מטלטל מוקצה אין צורך להוציא ממנו, אבל באופן כללי כדאי להרגיל ילדים כבר מגיל צעיר איך שומרים שבת.
  2. לגבי הפרדת גביעי מעדן או לבן בשבת נחלקו הדעות, בשמירת שבת כהלכתה פ”ט סי”א כתב בשם הגרש”ז אוירבך זצ”ל להתיר, ובארחות שבת פרק י”ב סי”ב הביא את דעת הגרי”ש אלישיב זצ"ל שאסר את זה מדין מכה בפטיש ומחתך. לכן יש להכין אותם לפני שבת, אבל המיקל בשעת הצורך כשאין ברירה, יש לו על מי לסמוך.
  3. מותר לפתוח בירה וכן לחלוץ פקק שעם, אבל לפתוח פקק מתכת של מתכת כמו שמצוי במיץ ענבים אסור, ויש להחמיר בזה גם בפקקי פלסטיק לפתוח לפני שבת. ראי כאן בהרחבה.
  4. במקררים הישנים מפני 15 שנה ויותר, לא היו חיישנים וכו', והבעיה היתה בעיקר בנורה הנדלקת שאותה ניתן לכבות לפני שבת, ורבים החמירו גם לפתוח רק כשהמקרר פועל כדי לא לגרום להפעלתו ע"י כניסת חום, ומעיקר הדין יש להקל בזה כמובא בשו"ת מנחת שלמה סי' ה, י ועוד. במקררים החדשים יותר יש הרבה מאוד חיישנים שמתעדים כל פתיחה וסגירה של המקרר, ומשנים את הפעולה בכל רגע נתון לפי המצב הקיים, ולכן כדי לפתוח ולסגור את המקרר בשבת צריך אחת מן השתים: או התקן שבת מיוחד, ניתן לרכישה במשמרת השבת או התקן מסוג שונה במכון הטכנולוגי להלכה של הרב הלפרין, או להצמיד למקרר שעון שקע המפעיל ומכבה  אותו לסירוגין בשעות היום כל רבע שעה, או בזמני הסעודות לפי הצורך שלכם, וכך לפתוח אותו רק כאשר הוא כבוי.

יום נעים ומוצלח!

הצטרף לדיון

תגובה 1