מלך שלא מבית דוד ודין עבד שהוזק

שאלה:

שלום לרבנים החשובים!

1. האם מותר למנות מלך שלא מבית דוד?
2. האם עבד שאדם שהוא לא אדונו שבר לו שן, הוציא לו עין וכו' יוצא לחופשי?
3. מה קורה במידה שאדונו של העבד בעצמו הורה לאדם אחר לשבור לו שן וכו'?

תודה רבה!

תשובה:

שלום רב,

  1. מינוי מלך נעשה מכל ישראל, שכתוב 'מקרב אחיך' ממובחר שבאחיך, ולא גרים ונשים.
  2. אדם זר שהוציא לעבד שן ועין או כל אבר אחר, חייב המזיק לשלם לאדון, ואין העבד יוצא לחרות.
  3. אם שלח האדון את חברו שיזיק את העבד, אין שליח לדבר עברה, ואין המעשה מתייחס לאדון אלא לשובר, והשובר חייב לשלם לאדון. ואם האדון אמר לשובר לך ותשבור ותפטר, פטור האדון מתשלום לאדון.

בהצלחה.

מקורות:

מינוי מלכים ראה רמב"ם הלכות מלכים פרק א.

חובל באבר של עבדו יוצא לחרות: שו"ע יו"ד רסז ס"ז

חובל בעבד כנעני של חברו חייב לרבו: שו"ע חו"מ סימן תכד ס"ג.

אין שליח לדבר עברה: שו"ע חו"מ סימן קפב.