מתי להגיע לחו"ל ל11 חודש פטירה אבי ז"ל

שאלה:

שלום כבוד הרב. אבי ז"ל נפטר באיטליה י"ז אייר תשע"ז. ה11 חודש נופל ביום ב' חול המועד פסח. באיטליה מרכיבים המצבה רק לחודש 11 ולא קודם… שמעתי שזה חשוב להגיע לקבר להגיד קדיש לע"נ כאשר ל11 וגם בגלל המצבה שעושה נחת רוח לנשמה. אפשר להגיע לשבוע של ב' ניסן – ו' ניסן או צריך להגיע כמה שסמוך לערב פסח נגיד י"ב ניסן? אני צריך מספיק זמן לחזור לארץ…
תודה אליה

תשובה:

שלום וברכה

בחול המועד לא עולים לקברים וגם לא מרכיבים מצבות. תעשו זאת או לפני החג או לאחריו. לגבי עצם ההגעה שלך, אם אתה לא מתכוין לבוא פעמיים בתוך חודש, הרבה יותר חשוב לעלות לקבר ב12 חודש בי"ז באייר, גם אם המצבה כבר תהיה מורכבת. ה12 חודש הוא אחד מהזמנים שהוזכרו בפוסקים לעלייה לקבר, העלייה לקבר ב11 חודש היא מנהג שהתקבל בקהילות הספרדים אבל אין לו מקור קדום, ובפרט שבלאו הכי לא תוכלו לעלות בתאריך המדוייק.

בשורות טובות.