שינוי מקום ביציאה למרפסת

שאלה:

שלום ושבוע טוב
1. נשים שמתפללות שחרית לאחר שעבר זמן ברכות שמע, האם צריכות לברך בשם ומלכות את הברכות האלו או רק ברוך הבוחר בעמו ישראל וכו'.
2. יציאה למרפסת עם מאכל, כוס שתיה וכדומה, האם צריך לברך שוב כשיוצאים וכשנכנסים מחדש. כמו כן. אם יצאתי לרגע וחזרתי לחדר האם עלי לברך שוב.

תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

  1. זמן ברכות השחר הוא עד סוף זמן תפילה ולא עד סוף זמן קריאת שמע! אף שחכמים תיקנו לומר אותן על סדר קריאת שמע.
  2. על יציאה למרפסת נחלקו הדעות אם היא נחשבת שינוי מקום, והמיקל יש לו על מה לסמוך אלא שלכתחילה כשאין צורך רב עדיף להחמיר ולא לצאת, ראה כאן מקורות בהרחבה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. מחילה מכבוד הרב, שאלתי על ברכות קריאת שמע ולא על ברכות השחר שכפי הידוע לי זמנן כן קצוב ושמעתי פעם שיש דעה שנשים, היות שלא מחוייבות בהן, אם עבר זמן ברכות שמע תברכנה ללא שם ומלכות

  2. אניתי על ברכות קריאת שמע, כמה שזה מפתיע אולי, אבל זמן ברכות קריאת שמע אינו בזמן קריאת שמע אלא בזמן תפילה שהוא שעה אחר כךל. הברכות בעצם אינן קשורות לקריאת שמע, הן חיוב בפני עצמו, אלא שבסדר התפילה תיקנו חכמים לומר אותן יחד עם הק"ש.

  3. אני מתנצלת אך כנראה לא הובנתי. אנסח שוב את שאלתי:
    ברכות קריאת שמע זמנן הוא עד סוף זמן תפילה (כשעה אחרי זמן ק"ש)
    בדיעבד מותר להתפלל עד חצות
    שאלתי:
    לגבי נשים, האם צריכות לברך בשם ומלכות ברכות שמע לאחר זמן תפילה (ולפני חצות) או לא?
    תודה וסליחה

  4. יש שנהגו להקל בזה כמובא בס' פסקי תשובות בסי' נח, לדעתי אין להקל ואין לברך לאחר זמן תפילה, אלא רק ברכת אמת ויציב ולא את שתי הברכות הראשונות.