סיר חלבי שניתז עליו שמן בשרי רותח

שאלה:

שלום: סיר חלבי בן יומו ריק ונקי שנתזו עליו מספר טיפות זעירות מחימום שניצל עוף (רוטב שמנוני) . הבחנתי בטיפות בפנים ובחוץ. מה לעשות?

תשובה:

לענין סיר בשרי או חלבי שניתז עליו רוטב מהמין השני הדין כך: אם יש בתכולת הסיר פי שישים מההתזה, הרי היא בטלה והמאכל מותר , אך הסיר צריך הגעלה [אא”כ התיז על המכסה שאז הוא לבדו צריך הגעלה]. ואם אין פי שישים התבשיל אסור והסיר צריך הגעלה [ראה שו”ע יו”ד סי’ צב סעי’ ה]. אולם, אם הסיר הוא פרווה, כתב החכמת אדם בבינת אדם (מה מא), שהסיר מותר מכח ספק ספיקא, שמא הלכה כדעת הסוברים שאינו מפעפע בכולו אלא במקום ההתזה לבד, ושמא העיקר כדעת הפוסקים שנ”ט בר נ”ט מותר לכתחילה, וראה שערים מצויינים בהלכה (סי’ מו), שלכתחילה יערה רותחים במקום ההתזה.

ערב טוב ומבורך.

הצטרף לדיון

12 תגובות

  1. לכתחילה יש לעשות הגעלה בתוך כלי גדול יותר כראוי. אם אין אפשרות, תעשה כמו שהצעת, ולאחר מכן יש לערות מים מקומקום רותח ופועל על כל הצד החיצוני של הסיר, זה יספיק מדין כבולעו כך פולטו.

  2. אם לקחת סיר שאינו בן יומו ובשילת בו מאכל פרווה, וניתז ממנו זה אינו אוסר, בלי קשר לספק ספקא, בגלל שזה לא בן יומו, אבל כאן מדובר ברוטב בשרי.