נגיעה במקומות מכוסים בתינוק

שאלה:

מאיזה גיל של הילד צריך להתחיל ללמד אותו ברכות?
ומאיזה גיל של התינוק, אם נוגעים בכף רגלו, צריך ליטול את הידיים?

תשובה:

שלום וברכה

  1. הכל תלוי בילד, כדאי להתחיל מוקדם ככל שניתן לפי הבנתו ויכולותיו, אבל לא להכביד, לעשות הכל בנעימות ובשמחה. ולא להקפיד עליו. תמיד לשים לב מה מתאים באותו הרגע. כמובן בגיל מבוגר יותר ניתן להקפיד יותר.
  2. כאשר מדובר במקומות המכוסים שבגופו יש חובת נטילה, אין הבדל בין קטן לגדול בענין זה. מה שדנו הפוסקים הוא לגבי מקומות שרגילים להיות גלויים אצל קטנים ומכוסים אצל גדולים, האם דינם כמקומות המכוסים שצריך נטילה [יותר מצוי בקיץ], בהליכות שלמה פרק כ נטה להקל בזה, שכיון שהילדים דרכם לגלות אותו מקום אנו נחשב כמקומות מכוסים, וכן נראה בשו"ת אור לציון ח"ב פרק מד אות ו, אולם באגרות החזון איש אות ד נראה שמחמיר בזה, וראה עוד בארחות רבינו ח"א עמ' טו, ונראה שהמנהג להקל.