היסח הדעת בברכות הנהנין

שאלה:

שלום,
בירכתי מזונות על אורז ובורא נפשות
ואני עדיין בבית אחרי כמה שעות אני בירכתי מזונות על הביסלי או עוגיה זאת ברכה לבטלה כי כבר בירכתי מזונות על אורז זה תופס כל היום ככל שאני נמצא בבית? הכוונה שלי שזה כמו הדין מי שבירך שהכל ובא לי יותר מאוחר לשתות עוד פעם אני לא מברך

תשובה:

שלום וברכה

יש בשאלתך הנחת יסוד שאינה נכונה. גם כאשר לא בירכת ברכה אחרונה ואתה עדיין בבית זה ממש לא נכון לומר שהברכה תופסת לכל היום! ברגע שהסחת דעת מאכילה ופנית לעיסוקים אחרים שלא מתוך כוונה לאכול עוד, אם תרצה לאכול עליך לברך שוב. ולכן, כאשר בירכת ברכה אחרונה על האורז, בודאי כבר לא היתה דעתך לאכול עוד, ואם תרצה לאכול עליך לברך שוב. מה שהזכרת לגבי שתייה, הוא כאשר אדם לא מסיח דעתו, אלא הוא יודע שירצה בהמשך לשתות עוד, כפי שאנשים רגילים בלימוד, שאז אם לא בירך ברכה אחרונה הוא רשאי לשתות על סמך הברכה הקודמת.