הרמת ילד שיש מוקצה בידו / נטילת ידים לתפילה / המאחר לתפילה

שאלה:

1. האם מותר לאבא להרים בבית את בנו כשבידו יש מוקצה ,אזי צעצוע שמשמיע קול. ?
2. האם חייב ליטול ידיים לפני תפילת מנחה וערבית?
3. אם אדם נכנס לתפילה באיחור והציבור נמצאים 2 דקות מתפילת העמידה. מאיפה המינימום שיכול להתחיל?

תשובה:

שלום וברכה

א. אם החפץ משמש כרגע את הילד לצורך משחק וכדומה והוא אינו בעל ערך רב הדבר מותר, אולם, אם הוא בעל ערך רב הדבר אסור, כיון שיש חשש שמא הילד ישליך את החפץ והאב יבוא להרימו. באופן זה אסור גם ללכת עם הילד יד ביד, ולא רק להרימו. אולם, אם החפץ אינו משמש כרגע את הילד או אביו, אסור להרים את הילד כשהחפץ בידו אף שערכו מועט.

ב. יש ליטול ידים ללא ברכה.

ג. אם יוכל לסיים לפני שיגיעו לקדושה יתחיל מיד, ואם לא, ימתין לחזן ויתפלל יחד איתו מילה במילה עד הא-ל הקדוש, וינסה לסיים איתו גם שומע תפילה ואמירת מודים. כמובן שאם יש מנין אחר שיוכל להתחיל עמהם ילך למנין אחר, כיון שעיקר תפילה בציבור זה להתחיל יחד.

מקורות:

א. ראה שו”ע סי’ שט סעי’ ב.

ב. שו"ע סי' רלג סעי' ב.

ג. שו"ע סי' קט סעי' א.