העברת יין הקידוש לכוס אחרת לפני טעימת המקדש

שאלה:

לכבוד הרב הגאון הגדול שליט"א
א- המקדש על כוס האם צריך לשתות דוקא מכוס זו, או יכול להעביר תיכף לכוס אחרת ולשתות ממנה.
ב- כתב המ"ב (סי' קפ"ב סקכ"ד) דאם רק המברך לבדו אוחז כוס בידו אף שאז המסובין בע"כ טועמין מכוס פגום אחר ששתה הוא, לא איכפת לן כיון דמתחילה הי' כוס שלם וכולהו כחד חשיבי. וצ"ע דהרי איתא בשו"ע (סי' ק"ע סעיף ט"ז) דלא ישתה מכוס ויתן ל חבירו מפני סכנת נפשות, ויש גם סכנה שמא ימנע וימות בצמא.
תודה רבה
שמחה בונם

תשובה:

שלום וברכה

מדברי המגן אברהם בסי' רעא ס"ק כד ושו"ע שם, נראה שאין בעיה להעביר לכוס אחרת, ובלבד שבכוס שהוא שותה ממנה ישאר רביעית, והמהודר יותר, שיעביר מעט לכוס אחרת וישאיר בכוס הקידוש רביעית, וממנה ישתה, וע"ע בזה בשו"ת משנת יוסף ח"ד סי' לה.

יש כמה אופנים להקל בכוס ששתה ממנה חברו כמבואר במשנה ברורה במקום שציינת, כשמכירים שהוא אדם בריא, כשאינו מושיט לו את הכוס אלא מניח לפניו, כשמקנח [או מוזג מכוסו לכוסיות אחרות] אבל אמת שאם יש חשש שמישהו ימאס בשתייה, יעשה באופן הנ"ל, להעביר מעט לפני השתייה לכוס אחרת.

שבוע טוב.