הטמנת עוגנים מתחת לשטח השכן

שאלה:

בעל מגרש הנמצא על מדרון הטמין באדמה עוגני בטון לחיזוק השטח התחתון עליו נבנה מלון. לאחר מספר שנים חולק השטח לשניים והחלק העליון נמכר לבעלים אחרים. בעלי החלק העליון לא ידעו על עוגני הבטון שהוטמנו בדיוק מתחת לקו הגבול בין שני השטחים כך שמחציתם מתחת לשטח העליון ומחציתם מתחת לשטח התחתון. כעת בעלי השטח העליון מעוניינים לבנות בשטחם, לכן ביצעו חפירות וגילו את העוגנים. האם בעלי השטח התחתון מחוייבים לסלק את העוגנים או לשלם פיצויים?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

השאלה איננה בין יחסי שכנים, שהרי זה שבנה את העוגנים את זאת בתוך שלו ולא פלש לשטחו של השני. השאלה היא אם הקונה שהוא בעל השטח העליון יכול לבוא בטענה למוכר, שהוא מכר לו שטח בעייתי. שהקונה לא ידע שכאשר הוא יבוא לחפור הוא ייתקע עם עוגנים הנמצא בשטח שלו.

כדי שתהיה טענה לקונה יש צורך בשני תנאים. א. שהבעיה תהיה משמעותית ויהיה מקובל שהמוכר חייב להודיע אם יש בעיה כזאת וגם מקובל שהקונה מבקש לבטל עסקה בגלל בעיה כזאת. ב. שהקונה לא היה יכול לחשוב על אפשרות שיש בעיה כזאת אם היה בודק את הסביבה.

ככל שיש לקונה טענה שהוא זכאי לבטל את העסקה, הוא רשאי גם לדרוש מהמוכר לפתור את הבעיה על חשבונו ולא לבטל את העסקה.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' רלב סעיף ו, סעיף ה ואולם המשפט שם וסמ"ע סק"י.