מתווך ראשון שהציע ולא המשיך והמתווך השני גמר

שאלה:

מתווך הציע לזוג דירה וכשהראה להם נזכרה האישה שכבר מתווך אחר הראה להם זאת ועזבו ועכשיו המתווך השני עבד קשה להעמיד את המקח כיון שהיו הרבה פערים האם מגיע גם לראשון והאם השני יכול לקבל את חלקו לפני שהסתדרו עם הראשון

תשובה

הראשון יקבל שליש אם עבודתו הייתה יכולה להמשיך והשני יקבל את ההפרש בהתאם למה שנשאר מהראשון

ביאור התשובה

השני יקבל שני שליש ויכול לקבל זאת מיד בהסכמה שאם יצטרך להחזיר הרי הוא מסכים לכך והראשון יקבל רק אם עבודתו יכולה הייתה לצאת לפועל

ביאור התשובה

המתווך השני אינו חייב להאמין שכבר הוצעה להם הדירה כיון שלפני שהראה אמר להם את הכתובת ולא אמרו שכבר ראו אך אם הוא מאמין להם הרי שוודאי מגיע לו כגומר ויתכן שמגיע לו שני שליש חוץ מהראשון שהוא מתחיל ויכול לקבל את כספו לפני שהסתדרו עם הראשון כיון שהוא לא עובד אצל הראשון ורק שיאמר שאם יצטרך להחזיר כדי לשלם לראשון חלקו הוא מוכן להחזיר  ב.  האם לראשון מגיע גם תלוי הדבר האם הצעתו הייתה יכולה להגיע לגמר הרי שנחשב שהוא המציע ואם הצעתו עמדה לכישלון כיון שבלי עבודתו של השני לא הייתה יכולה להגיע לגמר א"כ השני עשה הכל

 הרבנים המשיבים: הרב יצחק שובקס והרב יצחק מרקובסקי