התחיל סעודתו בראש חודש ונמשכה ללילה – יעלה ויבוא בברכת המזון

שאלה:

שלום רב,
התחלתי ארוחה ביום ראש חודש לפני שקיעה וסיימתי לאחר השקיעה, האם צריך בברכת המזון להגיד יעלה ויבוא או לא ?
תודה רבה
תשובה:

שלום וברכה

במקרה של היום שמדובר ביום חול אין בעיה, כיון שאכלת כזית פת לפני השקיעה אומרים יעלה ויבוא, וכפי שכל שבת בסעודה שלישית אומרים רצה כיון שתחילת הסעודה היתה ביום, אפילו שממשיכים לאכול בלילה. השאלה הגדולה היא כאשר יש סתירה בין הדברים, למשל כשראש חודש במוצאי שבת, שאם יאמר רצה מחמת תחילת הסעודה לא יוכל לומר יעלה ויבוא מחמת סופה שהיה בראש חודש, ובזה נחלקו הדעות כמובא בשו"ע סי' קפח סעי' י ובמשנה ברורה שם. בשו"ע נראה שתמיד הולכים רק אחרי תחילת הסעודה, אולם המשנה ברורה שם נוקט לעיקר שאם אכל כזית בלילה, כיון שיעלה ויבוא הוא יותר חיוב מרצה בסעודה שלישית, יאמר רק יעלה ויבוא, והביא שיש אומרים שיאמר שניהם. ולכן בזה מקפידים מאוד שלא לאכול פת אחרי השקיעה ראה אשל אברהם בוטשאטש שם, וראה שו"ע הרב שם סעי' יז שאדרבה יש לאכול גם כזית בלילה ולומר גם רצה וגם יעלה ויבוא. ומכל מקום כאמור במקרה שלך אין בעיה.