הדלקת נרות מאוחר בלילה או על ידי שליח?

שאלה:

שלום לרבנים מה הרעיון שאנשים מדליקים בחצר ביתם למשל בבנין מגורים הרי ס"ס פרסום נס יש לר"ה ולבני הבית רק בשעת הדלקה? 2 היום שאין דין תכלה רגל לפי הפוסקים שסוברים כך האם עדיף למנות שליח או להדליק מאוחר יותר? תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

לא הבנתי למה אתה חושב שאין פירסום הנס. הפירסום אינו רק בגלל שכולם מכירים את בעל החנוכיה, אלא בעצם זה שהיא דולקת בפתח הבית.

גם בזמנינו הוראת גדולי הפוסקים שעדיף להדליק בזמן על ידי אחר ולא מאוחר בלילה, אבל ישמע את הברכות במקום שהוא נמצא.

מקורות:

עיין בספר הליכות שלמה פרק ט”ז סעיף ב’ שכתב בשם הגרש”ז אוריבך זצ”ל שמי שמגיע מאוחר הביתה ראוי לו לצוות לאשתו שתדליק בזמן הראוי להדלקה לכתחילה, וכן כתב בספר חובת הדר פרק א’ סעיף ט’. ומה שכתבתי שראוי לכתחילה לשמוע את הברכה מאדם אחר אבל לך אסור לברך, יש ללמוד כך מדברי השו”ע סימן תרע”ו סעיף ג’ ובמשנה ברורה שם, שמבואר שיש מחלוקת הפוסקים באדם שמדליקין עליו בביתו אם יוצא גם בברכות, ואינו צריך לברך ברכת שעשה ניסים ושחיינו, או שאף שנפטר מההדלקה מכל מקום ברכת שעשה ניסים ושהחיינו צריך לברך, ומכיון שהוא ספק ברכות אין לברך, אבל יש להשתדל ולשמוע את הברכה מאדם אחר, כדי לצאת ידי כל השיטות.