נזקי שכנים – נזילה ממרפסת לדירת השכן

שאלה:

שלום הרב,
התגלה נזק רטיבות בתקרה של השכן מתחתינו, שככל הנראה נבע מנזילה מהמרפסת שלנו. בעלות גבוהה החלפנו את כל האיטום במרפסת, בדקנו שזה אכן אוטם, וצבענו לו את התקרה.
לכאורה נראה הגיוני שנחלק בינינו את הוצאות החלפת האיטום, כיון שאמנם זו המרפסת שלנו, אך באותה מידה זה הגג שלו. מי אכן אחראי להוצאות? אשמח אם הרב יכוון אותנו למקור בשו"ע או פוסקי זמננו. תודה רבה וחילכם לאורייתא. חודש טוב.

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

המנהג הוא על פי התקנון המצוי שהבעל המרפסת חייב לתקן שלא תגיע רטיבות (רצינית) לדייר התחתון. אם הבעיה נובעת מלקויי בנייה, העליון פטור מלתקן. ואם מדובר בלקויי בנייה של הרחבה, יש להשתתף בדרך שבה התחלקו בהוצאות האיטום כאשר הרחיבו.

לגבי הוצאות הצביעה, על פי הלכה התחתון חייב לשלם מעצמו, אלא אם כן הנזק נגרם בגלל שבעל המרפסת התרשל מלתקן.

מקורות:

מקובל היום לפי התקנון המצוי סעיף 3 שהעליון חייב לתקן בעיות של נזילות המגיעות מהרכוש שלו. ועל דעת כן השתתפו, הן בדירות שנרכשו מהקבלן והן בהרחבות שנבנו לאחר מכן, כל עוד שלא סוכם אחרת. לגבי עיקר הדין כאשר אין מנהג עיין עלון המשפט גליון 17 עמוד ד.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. פשוט מסברא, שהרי אם הוצאות האיטום מלכתחילה היו גם על התחתון, למה שהן יחולו על העליון במקרה שלכתחילה האיטום לא היה טוב.
    כמו כן, לשון התקנון לגבי חיוב תיקון משמע יותר על דבר תיקון שהתקלקל ויש צורך לתקן ולא על בעיה שהייתה מלכתחילה.
    בנוסף לכך, מאחר ועצם החיוב הוא מצד המנהג ולא מצד הדין, מקובל בבתי דין לצמצם אותו.