ברכה על קפה בסוף הארוחה

שאלה:

שלום הרב,
בעניין ברכה על משקים בסעודה. שמעתי פעם שיש ספק עם חלב הוא משקה חשוב ואז לא צריך ברך עליו. האם זה נכון? ומה הדין אם אני רוצה לשתות אותו אחרי שסיימתי לאכול ולפני ברכת המזון? בנוסף אם אני אברך ברכת המזון ואחר כך אשתה אותו ואז אני ממש אשבע אני נכנס לספק להתחייב בברכת המזון מדאורייתא אז מה לעשות?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אינני מכיר דיון על חלב שהוא נחשב משקה חשוב. בנוגע לסוף הסעודה יש כידוע דיון בזה לענין קפה שאנשים רגילים לשתות לאחר אכילתם, שהתכלית היא בעצם קצת לעיכול המזון, שלדעת החיי אדם כלל מג סעי' יא יש לברך עליו, אולם באחרונים חלקו על דבריו, ראה בן איש חי נשא סעי' ו, ומסגרת השלחן סי' מג סעי' ז ועוד, ובמשנה ברורה סי' קעד ס"ק לט כתב שנכון לחוש לדבריו ולפטור באכילת מעט סוכר וכדומה ולברך עליהם שהכל.