להוריד עבודה זרה שתלויה על הקיר ואחר כך להחזירה למקומה

שאלה:

1) יש בחור שנמצא בבכל יום נמצא בחדר שיש בו עבודה זרה [שתי וערב עם ישו…] תלוי על הקיר (הוא לומד באונוברסטיה בחו"ל) ורוצה להתפלל שם (שאין לו מקום אחר להתפלל, שבכל חדר שם יש עוד ע"ז), האם יכול להוריד הע"ז ולהעבירו למקום אחר כדי להתפלל שם, ואח"כ להחזיר הע"ז למקומו (כדי שלא יתפסוהו על מה שהוא עשה)? האם יש איסור "להעמיד" ע"ז במקומו?
2) האם יש עצה לכסות הע"ז בכיסוי כדי להתפלל שם?

תשובה:

שלום וברכה

אם מדובר בצלם שנעשה לנוי, אף שהרבה אנשים במקומות אחרים עובדים לאותו צלם אין בו דין עבודה זרה, כמבואר בשו"ע בסי' קמא סעי' א, ולכן אם באוניברסיטה שהיא לא מקום דתי זה סתם נעשה כחלק מהאוירה אבל לא לצורך פולחן, תוכל להוריד ולהחזיר. אבל אם מדובר במשהו שנעשה לפולחן או יש חשש שעבדו אותו או התפללו אליו, נראה לי שעדיף לכסות, כי כל סיוע בהעמדת עבודה זרה אסור, כמו שמבואר בשו"ע בסי' קמג בכמה אופנים.

בשורות טובות.